Flat Preloader Icon

Интервју председника општине

Сумирање резултата постигнутих у 2023. години

 

          У току 2023. године општина Мало Црниће је значајна средства издвојила за побољшање инфраструктуре. Као и претходних година највећи део пројекта је био усмерен на асфалтирање улица на територији општине Мало Црниће и на уређење атарских путева, узевши у обзир да смо ми пољопривредна општина, пут до њиве је за сваког пољопривредника као пут до куће. Такође је пажња посвећена и уређењу Домова културе, као и радовима на уређењу зграда месне заједнице. Као један од најважнијих инфраструктурних пројеката у 2023. години издвојио бих радове на санацији регулисаног корита реке Витовнице у насељу Кула, која је задавала муке годинама и нама и мештанима, изливањем при обилним падавинама. Поред наведеног изведени су и радови на партерном уређењу дворишта Дома културе у Великом Селу, као и радови на санацији дотрајалог крова у вртићу ,,Зека“ у Малом Црнићу. Жеља за повећањем капацитета већ постојећег водовода резултирало је и наставком улагања у водоснабдевање и то у изградњу, опремање и повезивање бунара за водоснабдевање у насељу Божевац.

Током 2023. године, као и претходних година, трудили смо се да помогнемо заједници и људима који вредно и марљиво раде на побољшању положаја општине Мало Црниће и њених мештана, те су у оквиру Програм локалног економског развоја издвојена средства у вредности од 20 милиона динара и потписан 21 уговор са предузетницима, уколико узмемо у обзир и претходне две године до сада је укупно 41 предузетник добио подстицајна средства.

Као што сам претходно напоменуо битан део наше општине чине и пољопривредници. Пољопривредници са територије општине имају пуну подршку и помоћ од стране локалне самоуправе, која се подстицајима труди да олакша развој и рад пољопривредних газдинстава. Од свих подстицаја која стоје пољопривредицима на располагању, издвојио бих  подстицаје за  куповину прикључих машина који су у току 2023. године износила 50% од плаћеног износа за набавку машине, али смо због велике заинтересованости одлучили да у 2024. години та средства подигнемо на износ од 75% од плаћеног износа за набавку машине. Овом приликом желим да нагласим да je сваки поднет захтев од стране пољопривредника био прихваћен и успешно исплаћен, није било ситуација у којима општина није успела да одговори на неки од поднетих захтева.

Не могу, а да не поменем и институције које су од значаја за функционисање општине Мало Црниће у социјалној и комуналној области, образовној, здравственој и културној.

  1. Центар за социјални рад општине Мало Црниће се уз сарадњу са општином труди да изађе у сусрет захтевима лица који се пред њима поставе. Како бисмо што више олакшали живот друштвено осетљивих категорија становништва уз помоћ општине спроводи се услуга помоћ у кући за стара, изнемогла лица и особе са инвалидитетом, такође помажемо и при запошљавању ове категорије становништва и сл. Последњих пар година смо значајно проширили лепезу социјалних давања, али смо спремни да та лепеза буде још шира у складу са потребама које мештани буду исказивали.

 

  1. У 2023. години ЈКП ,,Чистоћа-Мало Црниће“ се суочавала са значајним изазовима почевши од поплава које су нас задесиле у августу месецу изазване изливањем реке Витовнице и других бујичних потока, где је поред осталих субјеката, ЈКП био ангажован на санацији настале штете. За санацију најкритичније тачке у насељу Кула из буџета општине је издвојено око 8 милиона динара за уређење насипа који штити насеље од поплаве. Активности ЈКП ,,Чистоћа“ Мало Црниће су укључивале и одржавање путева по насељима и атарских путева, санацију мостова, а део радних задатака био је усмерен на одржавање зелених јавних површина, уличне расвете и сакупљање смећа на територији општине Мало Црниће. Радили смо и на модернизацији предузећа, опремањем истог новим камионом смећаром добијеног од стране Министарства заштите животне средине, као и куповином камиона ауто цистерне за испоруку воде финансираног средствима из буџета општине.

 

  1. Мој циљ, а и циљ мојих сарадника је био и јесте ставарње услова за што квалитетније образовање. Морам да истакнем један пројекат на који сам посебно поносан који је реализован у сарадњи са Министарством за бригу о породици и демографију уз помоћ којег смо успели да обезбедимо суфинансирање бесплатних уџбеника за све ученике са територије општине од 1. до 8. разреда основне школе. Подршка је пружена и високошколском образовању доделом стипендија у месечном износу од 15.000 динара. Поред наведеног додељују се и бесплатни школски прибори свим ученицима који крећу у први разред основне школе, вуковцима су и ове године додељени вредни поклони, а ђацима генерације су ове године поред поклона додељени и таблети, финансирају се и трошкови смештаја ученика из социјално угрожених породица у домовима ученика средњих школа и трошкови смештаја и превоза особа са посебним потребама, рефундирају се трошкови месечне карте на целој територији Браничевског округа за све средњошколце са територије општине. На територији општине Мало Црниће је бесплатан и вртић за сву децу са наше територије, што је изискивало отварање још једне предшколске групе на целодневном боравку у насељу Батуша. Наведени простор у насељу Батуша је општина преко Предшколске установе ,,14 октобар“ Мало Црниће уредила, комплетно опремила, урадила комплетну комуналну инфраструктуру и све остало што је било потребно за квалитетан боравак деце у установи. Поред наведеног у сарадњи са Предшколском установом ,,14 октобар“ Мало Црниће финансирали смо и куповину возила за пренос хране, како би малишанима свеже намирнице биле доступне у сваком тренутку.

Поред бесплатних уџбеника, вртића и наведених мера, обезбеђена је и бесплатна ужина за свако дете у предшколским установама и свако треће и наредно дете у основним школама. Нисмо заборавили ни на забаву за децу, те су на почетку 2024. године у четири насеља постављени најмодернији мобилијари дечијег игралишта.

  1. Локална самоуправа препознаје и значај улагања у здравство. Иако Општина више нема оснивачка права над Домом здравља, и у овој години издваја средства за ову установу и то за: набавку лабораторијске опреме, медицинских инструмената и апарата, наведена средства омогућавају лакши рад лекара и квалитетније пружање здравствених услуга мештанима. Поред наведеног општина издваја око 7 милиона динара за финансирање недостајућих лекара, стручног кадра, радове на текућем одржавању зграде и опреме Дома здравља и остало. Брига о здрављу је за мене важан сегмент јер без здравља и одговарајуће здравствене неге све остало у животу постаје мање важно.
  2. Истина је да смо у последњем периоду у великој мери усмерени на развој спорта, па самим тим и спортске инфраструктуре из разлога јер је то начин окупљања, дружења и упознавања младих људи. Нека од средства која смо издвајали била су усмерена на систем за заливање травнате површине на фудбалском терену у насељу Шапине, реконструкцију и доградњу свлачионице и хидротехничких инсталација у насељу Смољинац, за нове трибине на фудбалском игралишту где се одржава турнир 3 на 3, у насељу Калиште. Такође пажња је посвећена и реализацији спортских програма и напретку спортских организација, где су средства у 2023. години добила 14 подносица програма.
  1. Центар за културу општине Мало Црниће полако све више заокупља пажњу јавности како у земљи тако и у иностранству. У сарадњи са општином Мало Црниће, Центар је успео да заврши адаптацију ентеријера у сали ФЕДРАС-а, као и да набави нове завесе и постави нове столице чиме је заокружена комплетна реконструкција поменуте сале. Фолклорани ансамбл општине Мало Црниће је наш најдрагоценији чувар традицији који иако постоји тек 5 година може да се похвали многобројним учешћима на разним такмичењима и бројним признањима. Наш ансамбл је двоструки освајач златне плакете и признања за златни ансамбл у Србији за 2022. и 2023. годину на такмичењу одржаног у Новом Пазару и Пожаревцу.

Након указаног поверења мештана територије општине Мало Црниће на одржаним изборима намеравамо да наставимо још снажније, да саслушамо потребе мештана као и до сада и да чујемо који су то њихови приоритети, поред уређења путева, мобилијара за децу, уређења спортских терена, замена столарије на објектима месне заједнице, наставак процеса комасације делу катастарске општине Топоница на површини од 54,4 хектара, чији је циљ укрупњавање пољопривредног земљишта ради његовог рационалнијег коришћења и стварања могућности већих инвестиција у области пољопривредне производње, пажњу смо посветили и праћењу савремених трендова и модернизацији Општинске управе како бисмо мештанима омогућили да сву потребну документацију могу да прибаве једним кликом односно електронским путем, нисмо заборавили ни на унапређење кадровског потенцијала Општинске управе те смо истом посвећени упошљавањем младих и образованих лица. Корак по корак ћемо се трудити да испунимо као и до сада све што је у нашој моћи и да оправдамо дато нам поновно поверење.

ОПШТИНА МАЛО ЦРНИЋЕ

loader-image
Malo Crnice
05:39, 24/05/2024
temperature icon 15°C
ниски облаци
Sunrise Sunrise: 03:58
Sunset Sunset: 19:05

Општина Мало Црниће © 2024. malocrnice.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER