Flat Preloader Icon

Географија

Мало Црниће је насеље у Србији у општини Мало Црниће у Браничевском округу. Према попису из 2011. било је 724 становника. Налази се у долини реке Млаве у плодоносној равници Стиг. У Малом Црнићу, одржава се годишњи Фестивал драмских аматера села Србије – Федрас. Скупштина општине додељује и познату књижевну награду „Србољуб Митић“. Овде се налази Црква Светог Игњатија Богоносца у Малом Црнићу.

Општина Мало Црниће се простире у североисточном делу централне Србије, у Браничевском округу. Административно, граничи се са општинама: Пожаревац на северозападу, Велико Градиште на североистоку, Кучево на истоку, Петровац на Млави на југу и Жабари на југозападу. Укупна површина општине износи 271 км², при чему пољопривредне површине чине 84,6%. Седиште општине је Мало Црниће. Поред њега, ту су и друга насеља попут Аљудова, Батуше, Божевца, Великог Села, Великог Црнића, Врбнице, Забреге, Калишта, Кобиља, Крављег Дола, Куле, Малог Градишта, Салаковца, Смољинца, Топонице, Црљенца, Шапина, Шљивовца и многа друга. Свако од ових насеља доприноси разноликости и богатству општине Мало Црниће.

Географски положај самог центра Општине опредељен је координатама 44°33′ северне географске ширине и 21°17’источне географске дужине. Општина Мало Црниће се са 11.458 становника сврстава у ред мањих општина Браничевског округа, са средњом густином насељености од 50ст/км². Централни део територије обухвата плодна и широка долина средњег и горњег тока реке Млаве, која се лагано шири у стишку равницу. Само по ободима налазе се питома брда, последњи обронци Хомољских планина. Карактеристике рељефасу од 89м до 350м надморске висине. Насеља општине Мало Црниће имају веома повољан географски положај који карактерише концентрација у централном делу општине, уз ток реке Млаве и регионалног пута Пожаревац – Петровац на Млави, а центри насеља су на висини до 200 метара надморске висине. Такав терен је погодан за развој ратарства и сточарства, а због својих природних карактеристика постоји и велика могућност за развој туризма. Насеља општине су углавном аграрна, а главна привредна грана је пољопривреда, претежно ратарство.

ОПШТИНА МАЛО ЦРНИЋЕ

loader-image
Malo Crnice
06:09, 24/05/2024
temperature icon 16°C
ниски облаци
Sunrise Sunrise: 03:58
Sunset Sunset: 19:05

Општина Мало Црниће © 2024. malocrnice.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER