Flat Preloader Icon

Знаменитости

Знаменитости општине Мало Црниће

Мало Црниће ове године представља се са понудом манастира из 14. века, Заова и Брадача, такође представљамо и споменик Врањевац, посвећен свим палим борцима са територије Браничевског округа у ослободилачким ратовима између 1912-1918. године. Ту су и бројне манифестације које ће се догађати у наредном периоду.

Језеро Заова

Језеро Заова се налази на око 20 километара југоисточно од Пожаревца, јужно од пута за Петровац на Млави. Припада територији општине Мало Црниће. Језеро Заова има укупну површину од око 3 хектара и напаја се водом из више мањих шумских потока. Настало је акумулирањем воде из више мањих потока. У непосредној близини језера налазе се манастир Заова и истоимено одмаралиште.

Фестивал Стишко Посело

Манифестација Стишко посело је настала 2008. године успешно осликава бренд Стига и Малог Црнића, али и значајно интегрише учеснике Браничевске дестинације и представља туристичке потенцијале Стига, Млаве и Хомоља. Манифестација презентује општину Мало Црниће својим богатим садржајем који обухвата изложбу традиционалне хране учешћем бројних удружења жена, такмичење у спремању гулаша и рибље чорбе, излагаче домаћих радиности, произвођача ракије, меда, такмичење у пецању, уз богат културно уметнички програм.

Парни млин И. Бајлона и синова

Парни млин И. Бајлона и синова у Малом Црнићу почео је са радом, према сачуваном документу, пре 1869. године, доласком породице Бајлони и закупом државне воденице 1862. године. Касније је воденица откупљена и према уговору који је постојао између Игњата Бајлонија и општине Мало Црниће, наводи се да ће Бајлони ту зидати млин, да ће радити, развијати своју индустрију и да ће истовремено помоћи развој основне, односно тадашње Народне школе у Малом Црнићу.

Црква Светог Игњатија Богоносца

Црква Светог Игњатија Богоносца у Малом Црнићу подигнута је 1892. године заслугом индустријалца Антона И. Бајлонија, о чему сведочи и натпис на мермерној плочи изнад западног портала. Из њега сазнајемо да је црква завршена 12. јула 1892. године, а свечано освећена од стране митрополита Михаила 18. септембра 1894. године. Црква у Малом Црнићу је проглашен за споменик културе.

Споменик браниоцима отаџбине на Врањевцу

Споменик браниоцима отаџбине на Врањевцу посвећен је свим настрадалим са територије Браничевског округа у ослободилачким ратовима 1912—1918. године. Налази се у атару села Кула на територији општине Мало Црниће поред очуваних ровова из битке на Врањевцу, у којима су браниоци дали живот за Србију. Подигнут је у спомен не само на војнике погинуле на Врањевцу, већ и на све остале војне и цивилне жртве које су страдале у ратовима од 1912. до 1918. године, а којих је било више од 23.000. Споменик је тежине 12 тона, у облику капеле са куполом и има осам страна, колико има општина у Браничевском округу, а на врху је постављен крст висине осам метара.

ОПШТИНА МАЛО ЦРНИЋЕ

loader-image
Malo Crnice
05:32, 24/05/2024
temperature icon 15°C
ниски облаци
Sunrise Sunrise: 03:58
Sunset Sunset: 19:05

Општина Мало Црниће © 2024. malocrnice.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER