Flat Preloader Icon

Лепота Браничевског округа

Лепота Браничевског округа у близини општине Мало Црниће

Браницевски округ очарава својом изузетном лепотом и разноврсношћу природних пејзажа. Простране равнице, питоми брежуљци, богате ријеке, и нетакнута природа чине овај округ посебним местом за истраживање и уживање. У срцу округа налази се град Пожаревац, са својом историјом, културом и архитектуром која сведочи о богатом наслеђу. Браницевски округ такође чува историјске бисере, међу којима се издвајају манастир Заова и Спомен-парк у Топоници, подсећајући на велике догађаје из прошлости. Овај округ представља спој традиције и савременог живота, нудећи посетиоцима прилику да уживају у хармонији природе и културе.

Виминацијум Костолац

Виминацијум у Костолцу представља једно од најзначајнијих археолошких налазишта у Србији. Овај древни римски град, смештен на десној обали реке Млаве, био је важно урбано средиште у античком периоду. Археолошка истраживања открила су бројне остатке римских грађевина, попут форума, храмова, терме и амфитеатра, пружајући увид у живот и културу тог времена. Виминацијум је био важан војни, трговачки и културни центар, а данас је отворен за посетиоце који могу истражити његове фасцинантне остатке.

Голубачка тврђава

Голубачка тврђава, смештена на десној обали Дунава, представља импозантну фортификацију која сведочи о богатој историји овог подручја. Са својим каменим зидинама, кулама и капијама, тврђава има значајну улогу у одбрани од инвазија и представља једну од најлепших средњовековних утврђења у Србији. Изграђена је у 14. веку, а током векова била је сведок многих историјских догађаја. Различити владари и војске су се смењивали, остављајући свој печат на тврђави.

Крупајско врело

Крупајско врело је природна оаза нетакнуте лепоте смештена у источном делу Србије. Познато по својој кристално чистој води и окружено бујном вегетацијом, Крупајско врело представља идеално место за опуштање и уживање у природи. Ово изворис̌те, које се налази у близини села Крупаја, чини централни део истоименог парка природе. Посетиоци могу истраживати стазе које воде до самог врела, где се вода избија из подземних извора, стварајуц́и сликовито језерце.

Народни музеј у Пожаревцу

Народни музеј у Пожаревцу представља културну институцију са богатом историјом и значајном збирком која осветљава културно наслеђе овог подручја. Сместивши се у некадашњем дворцу породице Милошевић, музеј нуди посетиоцима увид у различите аспекте локалне историје, уметности и традиције. Збирке музеја обухватају археолошке налазе, етнографске артефакте, уметничка дела, као и предмете везане за историјске догађаје.

Језеро Заова

Језеро Заова се налази на око 20 километара југоисточно од Пожаревца, јужно од пута за Петровац на Млави. Припада територији општине Мало Црниће. Језеро Заова има укупну површину од око 3 хектара и напаја се водом из више мањих шумских потока. Настало је акумулирањем воде из више мањих потока. У непосредној близини језера налазе се манастир Заова и истоимено одмаралиште.

Хомољкске планине

Хомољске планине, смештене у источном делу Србије, представљају природно благо богато нетакнутом лепотом. Са својим питорескним врховима, бујним шумама и сликовитим кањонима, Хомољске планине пружају изванредно искуство љубитељима природе и авантуристима. Ово подручје карактеришу нетакнута природа, богатство флора и фауна, као и традиционални рурални пејзажи. Хомољске планине нуде разноврсне могућности за пешачење.

Манастир Тумане

Манастир Тумане, смештен у близини насеља Голубац, представља духовни и културни драгуљ Србије. Са својом богатом историјом и архитектонским изузетностима, овај манастир привлачи пажњу посетилаца и ходочасника. Манастир је посвећен Светом Архангелу Михаилу и датира из 14. века. Иако су током векова доживљавали разне изазове, манастирски комплекс и црква сачувани су и обновљени, представљајући аутентично место од културног значаја. Посетиоци Манастира Тумане могу уживати у мирном окружењу, прошетати манастирским двориштем, обићи цркву и дивити се фрескама које сведоче о духовном наслеђу и уметничком стваралаштву.

Сребрно језеро

Сребрно језеро, смештено у непосредној близини Великог Градишта, представља једно од најлепших и најпосећенијих језера у Србији. Са својом препознатљивом лепотом и разноврсним садржајима, ово језеро пружа идеалну дестинацију за одмор и рекреацију. Језеро је вештачког порекла, настало изградњом бране на реци Пек. Окружено је богатом природом, шумама и травнатим површинама, пружајући посетиоцима пријатан амбијент за опуштање. Сребрно језеро је омиљено место за камповање, пикнике, пецање и водене спортове.

Дубочка пећина

Дубочка пећина, смештена у близини села Дубока у Браничевском округу, представља једно од фасцинантних природних чуда овог региона. Са својим јединственим геолошким карактеристикама, пећина привлачи љубитеље природе, истраживаче и посетиоце жељне авантуре. Пећина је богата сталактитима и сталагмитима, формираним хиљадама година таложењем калцијум-карбоната из капљичних вода. Дубочка пећина пружа незаборавно искуство истраживања подземног света, откривајући шаренило кристала и облика који чине јединствен пејзаж.

Ергела Љубичево

Ергела Љубичево, смештена близу Пожаревца, представља драгуљ српске коњичке традиције. Основана 1859. године, ергела има дугу историју узгоја коња и постала је препознатљив симбол коњичког спорта у Србији. Ергела је позната по узгоју липицанера, племените расе коња која се истиче својом грациозношћу и свестраном употребом. Љубичево је домаћин бројним коњичким манифестацијама, укључујући чувену "Ђурђевданску трку" која привлачи заљубљенике у коњички спорт из целог региона.

Манастир Горњак

Манастир Горњак, смештен у питорескном окружењу Хомољских планина, представља духовни бисер Србије. Овај манастир, посвећен Светој Тројици, има дугу и богату историју која сеже уназад вековима. Налази се недалеко од Крепољина и поседује аутентичну архитектуру која одише духовном озбиљношћу и лепотом. Окружен нетакнутом природом, Манастир Горњак пружа посетиоцима мирно окружење погодно за духовно искуство и контемплацију.

Бања Ждрело

Бања Ждрело, смештена у природном окружењу Хомољских планина, представља оазу здравља и опуштања. Са својим термалним изворима и благотворним дејством минералних вода, ова бања привлачи посетиоце жељне релаксације и ревитализације. Термалне воде Бање Ждрело користе се у медицинске сврхе, пружајући олакшање од различитих здравствених тегоба. Поред лековитих својстава вода, посетиоци могу уживати у природном амбијенту, шетњама кроз паркове, и разним рекреативним активностима.

Манастир Химник

Манастир Химник, смештен у питорескном окружењу Браничевског округа, представља духовни и културни бисер. Овај манастир, са својом богатом историјом, привлачи посетиоце својом архитектуром и духовном атмосфером. Налази се на брду изнад реке Млаве, пружајући посетиоцима прелеп панорамски поглед. Манастир Химник датира из средњег века, чиме сведочи о културном наслеђу и значају овог подручја. Осим духовног значаја, посетиоци могу уживати у тишини и миру околине, истражујући манастирску цркву, фреске и друге културне вредности.

Бељаница

Бељаница, смештена у прелепом природном окружењу Браничевског округа, представља импресивни планински венц́. Ова планина, са својим високим врховима, богатом флором и фауном, привлачи љубитеље природе, планинаре и истраживаче. Са висином од око 1.338 метара, врх Црни врх доминира Бељаницом пружајући посетиоцима задивљујући поглед на околину. Планина је позната по својим пејзажима, шумама храста и букве, као и бројним планинским стазама које привлаче људе жељне авантуре и истраживања. Бељаница није само природна лепота, већ и носилац културне и историјске вредности. На њеним падинама се налази мноштво села и заселака, чувајуц́и традиционални начин живота.

Река Млава

Река Млава представља једну од значајних водених токова Браничевског округа у Србији. Са својим питорескним током кроз плодна поља и шумске пределе, река Млава је не само извор питке воде, вец́ и природна лепота која обогаћује пејзаж овог подручја. Млава се протеже кроз различите делове Браничевског округа, пружајуц́и свој допринос локалној флори и фауни. Река је дом за различите врсте птица и биљака, чинец́и је важним стаништем за биодиверзитет. Њена вода често служи као извор за наводњавање пољопривредних култура дуж обала.

Етно парк Тулба

Етно парк Тулба, смештен у срцу Браничевског округа, представља оазу традиције и аутентичног руралног живота. Овај питорескни етно парк оживљава дух прошлих времена кроз аутентичне архитектонске и културне елементе. Посетиоци Етно парка Тулба имају прилику да закораче уназад кроз време, истражећи традиционалне куће од сламе, дрвене амбарчиће и вајате. Парк је домаћин разноврсним манифестацијама и приредбама које приказују обичаје, песме и игре овог краја.

ОПШТИНА МАЛО ЦРНИЋЕ

loader-image
Malo Crnice
06:13, 24/05/2024
temperature icon 16°C
ниски облаци
Sunrise Sunrise: 03:58
Sunset Sunset: 19:05

Општина Мало Црниће © 2024. malocrnice.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER